You are here

Arturia Jupiter 8v not working

For fans of synths, pianos or keyboard instruments of any sort.

Arturia Jupiter 8v not working

Postby Honey Badger » Sun Dec 13, 2009 6:14 pm

Hi all, hope you can help with something which is really bugging me, and I can't find an answer to elsewhere.

I bought the Arturia 10 year collection six months or so ago and all was well until recently when Jupiter 8v started using crazy amounts of CPU power - usually 140% or more making it unusable. I've tried installing an updated version and so on but without success. I upgraded to Windows 7 recently so don't know if this is the problem but all the other Arturia synths work fine. I use them as VSTs in Cubase 4.5.

Any idea how I can get my favourite soft synth back?!
User avatar
Honey Badger
Poster
Posts: 37
Joined: Sun Sep 06, 2009 11:00 pm
Le geek, c'est chic

Re: Arturia Jupiter 8v not working

Postby GlennKay » Mon Dec 14, 2009 10:37 am

Greetings; When you say you've tried installing and updated version, does that mean you tried reinstalling right from the ground up -- after uninstalling the whole program (and wiping out any leftover folders, including anything hidden away in User subdirectories).

It might be necessary to reinstall the program in XP or Vista Compatability Mode (right click on the installation executable and go into Properties/Compatability).

Some programs seem to prefer being run under Administrator -- use the checkbox at the bottom of the Compatability tab. BTW what does the Arturia site say about running its stuff under Windows 7?

HTH
Glenn
User avatar
GlennKay
Regular
Posts: 54
Joined: Sun Nov 08, 2009 12:00 am
"The path of excess leads also to the palace of wisdom....but they let you in through the back door."

Re: Arturia Jupiter 8v not working

Postby The Pearl Works » Mon Dec 14, 2009 10:43 am

What have Arturia tech support said?
The Pearl Works
Regular
Posts: 193
Joined: Wed Sep 14, 2005 11:00 pm
Location: North West

Re: Arturia Jupiter 8v not working

Postby Howdy Doody Time » Mon Dec 14, 2009 11:22 am


I wouldn't hold out too much hope for Arturia Tech Support's help. I bought the Analog Factory thingy with the nice hardware keyboard and it runs only on my Mac laptop. My studio PC's dont see the dongle.

The dongle is some other company, I forget who - Pace or someone like that and the software is Arturia, That is a recipe for trouble, because Arturia simple say contact the dongle people, and the licensing page (if you have the time to navigate it) remains unhelpful.

Arturia simply stopped responding. The hardware keyboard thingy sure looks nice though, and I look at it from time to time....
User avatar
Howdy Doody Time
Regular
Posts: 358
Joined: Sun Jan 18, 2009 12:00 am
Location: Huai Yai, Chon Buri, Siam

The only excuse we have for making music in the first place is to make it differently..vis-a-vis our own difference (Glenn Gould)


Re: Arturia Jupiter 8v not working

Postby Stephen Parker » Mon Dec 14, 2009 1:57 pm

Hi - Jupiter 8V is about to be updated to version 2 so it's possible that there maybe an issue with Win 7 - please email us on info at 2twenty2.com and we'll pass it onto Arturia directly.

Regarding the AFE only working with a Mac and Syncrosoft probs with the PC (last post) - please feel free to send the details to the email above and we'll check that one too - and remember that the AFE keyboard is class compliant so you can use it as a regular MIDI keyboard, not just the Analog Factory software.

Steve Parker
2twenty2
Stephen Parker
Regular
Posts: 96
Joined: Mon Feb 28, 2005 12:00 am

Re: Arturia Jupiter 8v not working

Postby Honey Badger » Tue Dec 15, 2009 11:55 am

Thanks for your replies. I haven't spoken to Arturia as their forum seems to be full of people complaining about their customer service! Maybe I should persevere though. Their website doesn't seem to mention Windows 7.

Glenn - I didn't do a really thorough uninstall, just the usual add/remove programs thing so maybe that will help. I'll try the compatibility thing too - I'm still exploring Windows 7 and haven't come across that yet.

Steve - Thanks for offering to pass a message on to Arturia, I'll email you something later.

Roll on version 2 - this is a really great synth and I can't wait to get it working again.
User avatar
Honey Badger
Poster
Posts: 37
Joined: Sun Sep 06, 2009 11:00 pm
Le geek, c'est chic

Re: Arturia Jupiter 8v not working

Postby Steve A » Wed Dec 16, 2009 12:24 pm

In Arturia's defence I should just mention that when I was having CPU issues with JP8V prior to the release of the first patch, I joined the beta testing programme and when I reported the issue, Arturia put a fair bit of effort into trying to resolve it, there was lot of email correspondance, none of which was fobbing off and they even went as far as to go out and buy a similiar CPU motherboard combo to try and replicate the issue locally.
User avatar
Steve A
Regular
Posts: 235
Joined: Tue Aug 06, 2002 11:00 pm
Location: Edinburgh

Re: Arturia Jupiter 8v not working

Postby flo » Wed Dec 16, 2009 8:23 pm

Yes, have to 'defend' Arturia as well. I once had problems with my license/account and it got solved in minutes, including very funny and kind greetings from their tech-support. Another time I had discussions with their sales and they were helpful, if not to say plain generous. I really thought it to be a great company.
flo
Regular
Posts: 209
Joined: Fri Oct 14, 2005 11:00 pm

Re: Arturia Jupiter 8v not working

Postby Honey Badger » Wed Dec 16, 2009 9:50 pm

I've tried all the suggestions of Glenn's without success. :frown:
Thanks for the comments about contacting Arturia - I will get in touch now. It was of course unfair of me to assume that the problems one or two others had were representitve of the company as a whole. I'll let you know how I get on.
User avatar
Honey Badger
Poster
Posts: 37
Joined: Sun Sep 06, 2009 11:00 pm
Le geek, c'est chic

Re: Arturia Jupiter 8v not working

Postby Honey Badger » Tue Dec 22, 2009 12:05 pm

OK, so I've now spoken to Arturia technical support and should never have had doubts. I received superb service and while the problem hasn't been solved as such, I can now at least use the synth until the release of v2.0 next month.

Merry christmas to you all.
User avatar
Honey Badger
Poster
Posts: 37
Joined: Sun Sep 06, 2009 11:00 pm
Le geek, c'est chic


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests