You are here

No tape in logic

For everything after the recording stage: hardware/software and how you use it.

Moderator: Moderators

No tape in logic

Postby mountain lion » Tue Jan 26, 2021 11:46 am

Isn’t it Weird that logic doesn’t have a tape saturation plug in?
mountain lion
Regular
Posts: 56
Joined: Sat Apr 11, 2015 12:00 am

Re: No tape in logic

Postby Dave B » Tue Jan 26, 2021 11:59 am

Do you know, I hadn't even thought about it until you mentioned it.

I guess that not enough people are clamouring for one. There's a helluva lot of other tools to use in there though....

;)
User avatar
Dave B
Jedi Poster
Posts: 5845
Joined: Thu Apr 03, 2003 12:00 am
Location: Maidenhead
Veni, Vidi, Aesculi (I came, I saw, I conkered)

Re: No tape in logic

Postby Tomás Mulcahy » Tue Jan 26, 2021 12:18 pm

Could the Tape Delay be used? Set delay time and feedback to 0, and mix 100% wet? It would certainly sound like "a" tape machine. Might need some tweaking to sound like a good one though :)

I use SoundToys Echoboy like that a lot.
User avatar
Tomás Mulcahy
Frequent Poster
Posts: 1980
Joined: Wed Apr 25, 2001 12:00 am
Location: Cork, Ireland.

Re: No tape in logic

Postby desmond » Tue Jan 26, 2021 12:43 pm

Yep, you can use the Tape Delay like that. There are also tape machine impulses you can download and use in Space Designer...
User avatar
desmond
Jedi Poster
Posts: 11444
Joined: Tue Jan 10, 2006 1:00 am
mu:zines | music magazine archive | difficultAudio

Re: No tape in logic

Postby Dr Huge Longjohns » Wed Jan 27, 2021 1:53 pm

It does. Look in Space Designer>Warped Effects and you'll see Tape Saturator.

But I suppose it's odd that Phat FX has every kind of saturation under the sun other than specific mode called tape. Tape Delay has a lot of options though, too, as suggested above.
User avatar
Dr Huge Longjohns
Frequent Poster (Level2)
Posts: 3913
Joined: Thu Apr 10, 2003 12:00 am
Location: Gallifrey
"The performance is 99.9% of what people hear"- J. Leckie
"It's all complete nonsense, anyone who knows what they're doing can deliver great results with whatever comes to hand" - H. Robjohns

Re: No tape in logic

Postby Dr Huge Longjohns » Wed Jan 27, 2021 5:29 pm

Here's a vid of how to use TD as a tape plugin. https://www.youtube.com/watch?v=6DLpg6hEtfg
User avatar
Dr Huge Longjohns
Frequent Poster (Level2)
Posts: 3913
Joined: Thu Apr 10, 2003 12:00 am
Location: Gallifrey
"The performance is 99.9% of what people hear"- J. Leckie
"It's all complete nonsense, anyone who knows what they're doing can deliver great results with whatever comes to hand" - H. Robjohns