You are here

Logic and Mac FAQ threads......

Page 1 of 4

Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Sun Nov 14, 2004 12:53 am
by Studio Support Gnome
Hi Peeps.
In response to frequent requests and suggestions, I'm aiming to set up a Logic FAQ, and a Mac FAQ as sticky threads at the top of this forum... and eventually maybe turn them into a dedicated area as per the PC.

Sadly, I don't really document all the questions I answer here and elsewhere, or for clients, so I'm having trouble deciding what qualifies as an FAQ question....

SO..

Requests and suggestions please !

I'll sort through them, and compile a list for Logic, and a list for Mac OS X, and maybe one for OS9 and before (If my failing memory can remember all the answers for that lot..... )

Then Between the resident mac heads and logic guru's , We'll compile a list of answers and stick the lot up for people to peruse in times of grief.

I know what number one in the logic FAQ is going to be though.

Logic FAQ answer 1) NEVER EVER have the XSkey inserted during the install process. in @50% of cases the key is buggered as a result. and nothing on earth will retrieve it.

So roll up roll up, get yer pet queries in here.

This thread will be stickied up so you all have the chance to contribute.... without it falling off the page....

This FAQ won't happen overnight though...... I DO have a life outside this forum!

Max

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Sun Nov 14, 2004 2:50 am
by Escapee Planes
Q1) Can I use my Logic 5 PC files on a Mac?

2) Can I convert my Cubase PC files to Logic on Mac?

3) Do I have to buy a new copy of Logic, or will the PC version I've got work?
Can I crossgrade still?

4) I've heard Macs use AIFF files. Will it recognise my wav Files?

5) The Aplle monitors are out of my price range, Can I use a normal PC Screen?

OK, they might seem obvious but its a start.

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Sun Nov 14, 2004 5:08 am
by E D
What exactly is Plugin Delay Compensation and why has it been taken away from busses in Logic 7?

It has been said that Logic sounds different from other DAWs, I thought in the digital domain this is irrelavent as everything is made up from 0s and 1s. Is there a difference compaired with others? If so, how/why?

Are there any differences (other than the obvious) in offline and online bouncing? Can offline bouncing harm the quality in anyway?

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Sun Nov 14, 2004 10:09 am
by forumuser684732
I'm new to mac's are there any os tweaks I should do to improve the performance of my mac?

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Sun Nov 14, 2004 11:44 am
by yorkio
How do I rewire Logic to Reason?
What's the best way of programming drums in Logic?
How do I use my hardware synths with Logic?

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Sun Nov 14, 2004 2:22 pm
by Mr Edit

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Mon Nov 15, 2004 8:09 am
by action711
Just wondered if there's a way to get my right mouse button to behave like alt + click, thus copying a part when I grab it? I have a logitech cordless jobbie and it just struck me how handy that would be.

Also, what are the key commands right at the bottom of the list for, for the controller assignment window ( which I can't find) - is that like a MIDI learn function for my midi controller and plug-ins, or is it something to do with a Logic control unit?

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Mon Nov 15, 2004 1:11 pm
by RoastBiff in The UK.
I would love Logic to have some colour content in the Transport window when it is not in use. Just a simple GREEN circle around the Play button, and a RED one around record would save me a few mistakes made while stretching across to hit STOP and hitting record by mistake while playing, or singing live. Must get these spectacles checked as well !!!

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Mon Nov 15, 2004 1:32 pm
by Studio Support Gnome
that belongs on a wish list NOT an FAQ Roastbeef.....

711 , Not sure about logitech, but kensington's Mouseworks utility allows you to define keystroke functions for ALL the buttons on their mice.... this would allow exactly what you're asking for... it MIGHT work on your mouse as well as the Kensington ones... But surely logitech do something similar??

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Mon Nov 15, 2004 4:10 pm
by action711
yeah, sorted thanks Max.

My Logitech mouse now opens the mouseware app when I click the scroll wheel, and there I can change right click to be alt + click for working with Logic and back to ctrl + click for Safari - tabbed browsing.

This is great for when working on the arrangement of a tune.

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Thu Nov 18, 2004 8:47 pm
by leostones
Once I have created an apple loop, how do i make it appear in the loop browser? Why can't I edit an apple loop in the sample editor? How do I turn an apple loop back into a non apple loop? When creating an apple loop, is there a way of making the apple loop a copy of the original instead of over-writing it? How do I name an apple loop? PS..the manual is rather poor when it comes to a full explanation of the apple loops function, Thanks

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Fri Nov 19, 2004 12:29 pm
by RoastBiff in The UK.
OK Max, What about a Wish List, does Emagic have one, I'm sure Apple and 'Big' Jobs couldn't give a s..t ? ?? Salute.

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Fri Nov 19, 2004 1:44 pm
by Studio Support Gnome
RBIF

in every issue of sound on sound, in the logic notes section, there is a link for adding to the wishlist.

Max

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Mon Nov 22, 2004 8:49 pm
by Brianhuevo
I've recently purchased my first Mac and would like to know how best to optimize/ partition for audio.

thanks

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Thu Nov 25, 2004 12:54 pm
by Bal
How to optimise audio files (ie. get rid of unused bits of file to save HD space) in LE6? Had this facility in Logic3.5 - where'd it go? (I suspect the answer is Logic Pro)

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Sat Nov 27, 2004 1:48 pm
by tipex
anyone used the distribution audio thingy using firewire? also, is it really true you have to use a G5 (isn't that because it's got gigabit ethernet?) Why can't I use my old G3 imac?

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Mon Nov 29, 2004 7:46 am
by Feefer
Hey, SOS: why not a short article on setting up a Powerbook for audio use? A few articles have referred to it (e.g. comparing instances of Platinumverb that can be run vs using a dual G), but I don't recall specifics....

@@@@

In the meantime, here is essential reading for setting up audio on OS X:

http://emusician.com/mag/emusic_tracking_big_cats/

Same author contributed to the following thread over at OSXAudio.com:

http://www.osxaudio.com/forums/viewtopic.php?t=12004

These should definitely get you headed in the right direction....

@@@@


BTW, the node thingie only works with G4's and G5's....

Chris

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Mon Nov 29, 2004 11:18 am
by tipex
yeah, that's what they say, but will I listen?

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Wed Dec 08, 2004 7:18 pm
by xkizx
Are all the types of Logic audio similar as to how many physical inputs and monitor outputs they can handle in a session?
I am interested as i need a program to record into with a motu 828 and be able to monitor all 8 channels.
Is Express the same as Pro for this? There used to be an educational version avaliable for £80, has anyone had experience with this?
I only need the program to record into, not mix in so it seems silly for me to pay out alot for the full version if the lower versions will do the job i need them for.
Any help you can give me would be greatly appreciated,

Cheers,

Kieran.

Re: Logic and Mac FAQ threads......

PostPosted: Sun Dec 12, 2004 1:48 am
by fractured
Any chance we can seperate the FAQ suggestions from the wishes and questions here? This thread is looking quite full, but it seems mostly to be questions that don't really fit as FAQ.

Perhaps there could be a screen by screen FAQ in the same way as Logic's key commands menu is laid out. There could be sections for PC-Mac switchers, initial set-up questions and even a section with Logic Instruments divided out into specific instruments.