You are here

Sysex message from QLab to Logic X

Page 1 of 1

Sysex message from QLab to Logic X

PostPosted: Tue Sep 10, 2019 1:06 pm
by brasil340
Hello, I've been using QLab for a while and the normal programming I understand, but now we added the tracks to Logic and we have all connected with MIDI converters so the con poo uterus can recognize messages.

I wonder if anyone knows how can I learn a command on logic trough Sysex?
To explain better, what I want to do is to send a Sysex message to Logic to play, or to locate a certain timecode position, or jump to next marker, all through QLAB.

Anyone uses it and can help me with it?!

Thanks!!!!

Re: Sysex message from QLab to Logic X

PostPosted: Tue Sep 10, 2019 9:42 pm
by desmond
It depends on the sysex messages used. If they are short, then it might be possible, you can indeed specify sysex messages in the controller assignments in Logic.

If the messages are long/complex, encode values, use checksums and other complexities, then you're going to run into roadblocks.

However, I'm not sure why you need to use sysex, when MIDI has perfectly standard and supported commands for transport, sync, timecode/song position and other things. But this will depend on QLab's MIDI features, which you'll need to check it's manual for.

Re: Sysex message from QLab to Logic X

PostPosted: Fri Sep 13, 2019 1:12 pm
by brasil340
Thanks desmond, I have a few projects that already use the Sysex as a means to communicate with logic and I need to add cues in QLab because the person who creates them did not do a very good job and there is things missing, and he is not with our company anymore.

I just can't figure it out how to learn a command from logic in its Sysex message, I have play, stop, locate timecode xx, already in the project but don't know how he found out the message, and I don't want to use different language in the project on different cues.

I didn't specify before I have a MOTU midi express xt connected to the computers, and I use 3 mac minis, 1 with QLab and 2 with logic playing, one main and one backup. And the messages I send from QLab need to go to booth computers.

Re: Sysex message from QLab to Logic X

PostPosted: Fri Sep 13, 2019 4:24 pm
by desmond
brasil340 wrote:I just can't figure it out how to learn a command from logic in its Sysex message, I have play, stop, locate timecode xx, already in the project but don't know how he found out the message, and I don't want to use different language in the project on different cues.

You don't need to learn them - you can type the required sysex bytes directly into any learned message...

If you want to find out what message Q-Lab is sending, you can use something like MIDIpipe or another MIDI monitor tool to display the data it's sending. You can then use that info in Logic to trigger whatever commands you want.

Re: Sysex message from QLab to Logic X

PostPosted: Fri Sep 20, 2019 1:59 pm
by brasil340
Thank you very much!! Will try and see if I can figure it out!