You are here

Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

For fans of synths, pianos or keyboard instruments of any sort.

Moderator: Moderators

Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Stickman0_3 » Sat Jan 02, 2021 8:02 pm

Do I need to download a special program from Rolands website?
Stickman0_3
Regular
Posts: 194
Joined: Thu Nov 03, 2016 1:38 pm
Location: Birmingham

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby desmond » Sat Jan 02, 2021 8:20 pm

Nothing about this in the manual?
User avatar
desmond
Jedi Poster
Posts: 11468
Joined: Tue Jan 10, 2006 1:00 am
mu:zines | music magazine archive | difficultAudio

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Stickman0_3 » Sat Jan 02, 2021 8:27 pm

OK, I have it now, I must have read it wrong. :headbang:
Stickman0_3
Regular
Posts: 194
Joined: Thu Nov 03, 2016 1:38 pm
Location: Birmingham

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Stickman0_3 » Fri Jan 08, 2021 6:30 pm

Hi, sorry to bring this up again.

After much head-scratching, I think I have this now. Is this the process?

1. Copy backup files from SH01a drive that shows up in “Documents” + “USB Drive” on my PC..
2. Place them on the desktop
3. Rename the folder to what I choose
4. Then, perform a Factory Restore on the SH01a - (I’m not interested in storing patterns)
Stickman0_3
Regular
Posts: 194
Joined: Thu Nov 03, 2016 1:38 pm
Location: Birmingham

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Stickman0_3 » Tue Jan 12, 2021 4:40 pm

Still not getting this guys, sorry.
Stickman0_3
Regular
Posts: 194
Joined: Thu Nov 03, 2016 1:38 pm
Location: Birmingham

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Stickman0_3 » Tue Jan 12, 2021 6:02 pm

OK, I think I’ve got this, but can someone clarify this for me please: -


1.Anything I program into the SH01a will appear in the SH01’s usb drive?

2.I then copy the sounds from the drive into a folder on my desktop, name the file (ie - file 1)?

3.Lastly, if I want to load “file 1” again, I copy those sounds from “file 1” into the Restore file?
Stickman0_3
Regular
Posts: 194
Joined: Thu Nov 03, 2016 1:38 pm
Location: Birmingham

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Stickman0_3 » Fri Jan 15, 2021 5:30 pm

Now, my SH01a's drive has disappeared, how can that be?
Stickman0_3
Regular
Posts: 194
Joined: Thu Nov 03, 2016 1:38 pm
Location: Birmingham

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Tomás Mulcahy » Fri Jan 15, 2021 5:44 pm

Stickman0_3 wrote:Now, my SH01a's drive has disappeared, how can that be?
Because you either:
(a) skipped step 1
(b) Ejected it
(c) Need a driver update (not likely if it worked the first time)
User avatar
Tomás Mulcahy
Frequent Poster
Posts: 1987
Joined: Wed Apr 25, 2001 12:00 am
Location: Cork, Ireland.

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Stickman0_3 » Fri Jan 15, 2021 5:46 pm

How do I get it back?
Stickman0_3
Regular
Posts: 194
Joined: Thu Nov 03, 2016 1:38 pm
Location: Birmingham

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Stickman0_3 » Fri Jan 15, 2021 6:36 pm

OK, I've got it back now. And I shall start again tomorrow.
Stickman0_3
Regular
Posts: 194
Joined: Thu Nov 03, 2016 1:38 pm
Location: Birmingham

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Stickman0_3 » Tue Feb 02, 2021 10:56 am

Please excuse my ignorance, I may be a little bit slow off the mark in understanding.

On the Roland SH01a, when I get into the menu and scroll through the parameters, there is a parameter in the menu called “CCnd”. Does this need to be on in order for the SH to send and receive data through the midi/usb connections?

Can someone explain CC messages to me? :headbang: Once again, please excuse my ignorance.
Stickman0_3
Regular
Posts: 194
Joined: Thu Nov 03, 2016 1:38 pm
Location: Birmingham

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby The Elf » Tue Feb 02, 2021 1:51 pm

MIDI controller messages are simply messages that contain a controller value, maybe derived from a slider, or knob. They consist of a byte denoting the type of controller (often short-named 'CC') and a byte containing the controller value in the range 0-127. CC11, for example would imply an expression message.

To complete this example, a MIDI Expression message might look like '0B 0A' in hexadecimal. This translates as 'MIDI Expression = 10'.

But without the context of what you're reading it's hard to know whether the above is relevant.
User avatar
The Elf
Jedi Poster
Posts: 16595
Joined: Tue Aug 14, 2001 12:00 am
Location: Sheffield, UK
An Eagle for an Emperor, A Kestrel for a Knave.

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Stickman0_3 » Tue Feb 02, 2021 2:00 pm

I simply want to dump my sounds out via USB or Midi. I've switched CCnd to On. My SH01a is version 1.02, do I need to update to 1.07 in order to dump out?
Stickman0_3
Regular
Posts: 194
Joined: Thu Nov 03, 2016 1:38 pm
Location: Birmingham

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby The Elf » Tue Feb 02, 2021 2:08 pm

Looking at the manual that parameter tells the synth whether to transmit all its patch data as CC values on patch selection. If you recorded that in a DAW it should be able to recreate the patch when re-transmitted back to the synth.
User avatar
The Elf
Jedi Poster
Posts: 16595
Joined: Tue Aug 14, 2001 12:00 am
Location: Sheffield, UK
An Eagle for an Emperor, A Kestrel for a Knave.

Re: Dumping sounds from the Roland SH01a to computer

Postby Stickman0_3 » Tue Feb 02, 2021 5:43 pm

I think I may have backed up my sounds at last. BUT...I did it a totally different way to what it says in the manual. :bouncy: Only time will tell whether I have or not, fingers crossed!
Stickman0_3
Regular
Posts: 194
Joined: Thu Nov 03, 2016 1:38 pm
Location: Birmingham

Next